Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam‘dan, Türk Dünyasının manevi başkenti ilan edilişinin ardından Türkistan’a ilk ziyaret 08.06.2021

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Dr. Serdar Çam, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin çalışmalarını yerinde incelemek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türk Dünyasının manevi başkenti Türkistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. 5-6 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen ziyaret kapsamında Türkistan Eyaleti Vali Yardımcısı, Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli üyesi Ulan Tazhibayev ve Vali Yardımcısı Saken Kalkamanov’la bir araya gelen Çam, ziyarete ilişkin “Dost ve kardeş Kazakistan’la köklü ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla işbirliği imkanlarımızı istişare ettik” bilgisini verdi. Çam, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Zhanar Temirbekova’yı da makamında ziyaret ederek yeni görevinden ötürü tebrik etti, üniversitenin çalışmalarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Ahmet Yesevi Türbesi’ni, yeni yapılan Kervansaray Merkezi’ni ve Arslan Baba Türbesi’ni ziyaret eden Çam; ardından da TİKA tarafından üniversitenin bahçesine kurulan ve binlerce fideye hayat veren serada incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin çalışmalarını yerinde incelemek, iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliği imkânlarını görüşmek amacıyla, 5-6 Haziran tarihleri arasında Türkistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Çam’ın ilk durağı, Orta Asya’nın manevi önderi, Türk tasavvufunun öncüsü Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesi oldu. Türkistan’ın sembolü Yesevîye Türbesi’nde incelemelerde bulunan Çam, “Bu önemli tarihi mirasımızı ve bize miras bıraktığı medeniyeti yaşatmaya devam edeceğiz“ dedi. Ardından da Türk iş insanları tarafından inşa edilen ve Tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret, turizm ve kültür merkezi haline gelen Kervansaray’ı ziyaret eden Çam, “Alışveriş merkezleri, oteller, müze ve parklarıyla İpek Yolu’nu yeniden canlandıracak Kervansaray, ata yurdumuz Kazakistan’a hayırlı olsun” paylaşımında bulundu. Çam’ın Türkistan’daki bir diğer durağı, Türk Dünyasının tarihi ve kültürel miraslarının modern müzecilik anlayışıyla sergilendiği “Ulu Dala Eli (Büyük Bozkır Diyarı) Müzesi oldu. Bakan Yardımcısı Çam ve beraberindeki heyet daha sonra Kervansaray Gösteri Merkezi’nde, Türk dünyasının geleneksel binicilik sporu olan Kız Kovalamaca’yı, atların dansı, ışık şovları ve müzikle birlikte tiyatral bir gösteriyle buluşturan “Kyz Kuu” oyununu izledi.

 

Kazakistan ziyareti kapsamında Çam, Türkistan Eyaleti Vali Yardımcısı, Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli üyesi Ulan Tazhibayev ve turizm faaliyetlerinden sorumlu Vali Yardımcısı Saken Kalkamanov’la bir araya geldi.

Ad

Türkiye-Kazakistan arasındaki köklü ilişkileri güçlendirmek üzere işbirliği imkanlarının ele alındığı toplantıda; Bakan Yardımcısı Serdar Çam şunları söyledi:

“ Türkistan’ın son birkaç yıl içerisinde Türk Dünyası merkezi haline getirilmesinden ötürü memnuniyet duyuyor ve başta Kazakistan makamları olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Bu çalışmalar, radikal yapılara ve İslam düşmanlığına karşı Ahmet Yesevi’nin misyonunu anlatmak Türk İslam medeniyeti açısından büyük bir kazanımdır.”

 

Türk akademisyenlerin Türkistan hastanelerinde yaptığı çalışmaların da çok önemli olduğunun altını çizen Çam “Bir medeniyetin uluslararasılaşması için kültür, sanat ve bilim alanında karşılıklı tecrübe aktarımları gerekiyor” dedi. Çam, AYÜ’ye yeni atanan Rektör Temirbekova’nın çok önemli bir kazanım olduğunu ve bu vesileyle iki ülke arasında yeni ve büyük çalışmaların artacağını belirterek “Kervansaray’daki “Kyz Kuu” oyununun turizme önemli katkılar vereceğini düşünüyorum. Bu tarz etkinliklerin artırılmasıyla Türkistan sadece manevi alanda değil kültür ve sanat faaliyetleriyle de turistleri çekebilecektir” diye konuştu.

 

Türkistan Eyaleti Vali Yardımcısı, Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli üyesi Ulan Tazhibayev; iki ülke arasında açık ve şeffaf bir işbirliği olduğunu ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde güzel gelişmelerin yaşandığını söyledi. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Muhittin Şimşek de, Türkiye tarafından Tacikistan Hastanesi’ne önemli yatırımlar yapıldığını anımsattı. Vali Yardımcısı Saken Kalkamanov ise görüşmede, Türkistan’ın Türk dünyasının manevi başkenti olmasının ardından, birçok faaliyete ev sahipliği yapacağını bildirdi.

 

Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın bir sonraki durağı Kazakistan’ın devlet televizyonu Türkistan TV oldu. Vali Yardımcısı Saken Kalkamanov’dan yayın faaliyetleri hakkında bilgi alan Çam; Türkistan TV ile karşılıklı tecrübe paylaşım projeleri yürüteceklerini kaydetti. Daha sonra Türkistan TV’de yayınlanan, “Türkistan’ın Kalbinde” programına katılan Çam; Kazakistan’da ahde vefa anlayışıyla yürütülen akademik ve kültürel çalışmaları, Anadolu irfanının mayalandığı Türkistan’ın manevi değerleri ve turizm potansiyelini anlattı.

 

Ad

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Zhanar Temirbekova’yı makamında ziyaret ederek, üniversitenin çalışmalarına ilişkin istişarelerde bulunan Çam, “Rektörümüzün yeni görevini tebrik ederek, bu önemli sorumlulukta muvaffakiyetleri için hayır dualarımızı ilettik” dedi. Çam; ardından da TİKA tarafından üniversitenin bahçesine kurulan ve binlerce fideye hayat veren serada incelemelerde bulundu.

 

Bakan yardımcısı Serdar Çam’ın Türkistan’daki son durağı ise; Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi Hz’lerinin mürşidi Arslan Baba’nın türbesi oldu.