PARALELİN ÇEMBERİ DARALIYOR 01.11.2015

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanı Dr. Serdar Çam, “Yurtdışında paralel yapı ile ilgili bir kamuoyu giderek daha hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Çember artık onlar için giderek daralıyor” dedi.

AKŞAM GAZETESİ / 1 Kasım 2015 / Söyleşi: Bülent ŞANLIKAN

http://www.aksam.com.tr/siyaset/paralelin-cemberi-daraliyor/haber-457272

Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, AKŞAM’a konuştu. Çam, 2015 yılı itibariyle TİKA’nın yüzde 30 oranında büyüdüğünü söyledi. Çam, paralel yapıdan, Türkiye’nin Afrika’ya olan yaklaşımına, Suriyeli mülteciler sorunundan TİKA önderliğinde yapılan çalışmalara kadar farklı konuları değerlendirdi. Paralel yapının yurtdışındaki çemberinin gittikçe daraldığını söyleyen Çam, “Her kim ki devlete kafa tutar o kafa koparılır. Tarihimizde isyanların ihanetlerin bedeli çok ağır şekilde ödenmiştir. Devletin bekasına ters düşecek bütün hareketlerin er ya da geç önü kesilir. Onun için paralel yapı haddi aşmış bir yapıdır” dedi. Çam, Paralel yapı ile ilgili olarak şunları söyledi: 

ULUSLARARASI BİR TEŞKİLAT

Paralel yapıya uluslararası bir teşkilat ve bir şekilde sömürü mekanizmasının parçaları olarak bakılması gerekiyor. Bu yapının yurtdışında bizim karşımıza çıkmalarına imkân yok. Türkiye’yi yakından takip eden ülkeler, olayın farkında olanlar gerekli mevzuat değişikliklerini yapıyorlar ve daha tedbirli bir şekilde yaklaşıyorlar. Yurtdışında paralel yapı ile ilgili bir kamuoyu daha hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Çember artık onlar için giderek daralıyor. Devletin bekasına ters düşecek bütün hareketlerin er ya da geç önü kesilir. Paralel yapı haddi aşmış bir yapıdır.” 

GİZLİ VE GİZEMLİ YAPI

17-25 Aralık sürecinde paralel yapının bir ihanet şebekesi olduğu ortaya çıktı. Birçok ülkenin altını oymaya çalışan bir şebeke olduğu anlaşıldı. Merkezi Pensilvanya olan paralel yapı, gizli ve gizemli okullar açarak üst düzey bakanların, bürokratların çocuklarına o okullarda eğitim imkânları vererek belli noktalarda da yardım yapıyor görünerek sistem kurdu. 

SURİYELİLERE ‘MÜLTECİ’ BİLE DEMEDİK

“Bir saldırı sonucunda Kobani’den insanlar Türkiye’ye girdi ve o insanların bütün ihtiyaçları karşılandı. Burunları dahi kanamadan bölgedeki yetkililer, valilikler, AFAD ve hükümetimiz 220 bin kişinin lojistiğini sağladı. Fakat dönüp Akdeniz’deki ülkelere baktığınız zaman 200 tane dahi insana sahip çıkmak istemiyorlar. Biz karşılıksız, hiçbir şekilde bir şey beklemeksizin elimizden geleni paylaşmaya çalıştık adına mülteci dahi demedik. Misafirler dedik. Yaklaşımlarımız bile farklıydı. Burada temel nokta insanı merkeze koymaktır.” 

2015’TE YÜZDE 30 BÜYÜDÜK

Bizim sürekli gelişen ve büyüyen bir coğrafya içinde çalışmalarımız var. Hızlı bir şekilde büyüme ve genişleme sürecini yürütüyoruz. Bunun getirmiş olduğu bir yoğunluk var. Bu yıl itibariyle yaklaşık yüzde 30 büyüdük. 50’ye yakın ülkede ofislerimizi tamamladık. Sırf bu sene açtığımız ofis sayısı 10’un üzerinde. Şu anda 140 ülkede proje geliştirdik ve yenileri de geliştirmeye çalışıyoruz. 

AFRİKA’YA TÜRKİYE ELİ 

Afrika’daki çalışmalarımız başarıyla giderek genişliyor. Biz Afrika coğrafyasına diğer ülkelerden hep farklı yaklaştık. Bizim bağlı olduğumuz siyasi iradenin hükümetimizin bize vermiş olduğu görevler çerçevesinde az ya da çok ihtiyaç olan bölgelerde Türkiye’nin olmasını sağlıyoruz. 

TÜRKİYE MODEL ORTAYA KOYDU 

Sayın Cumhurbaşkanımızın Afrika’ya yapmış olduğu sefer neticesinde Türkiye bir model ortaya koydu. Türkiye kalıcı çözümler getiren bir ülke konumunda oldu. Bir yerde açlık kıtlık varsa  un göndererek açlığı çözmekten öte kalıcı kurumsal çalışmalar yapıldı.”