TÜRKİYE 48 ÜLKEYE "BAYRAĞINI DİKECEK" 13.01.2013

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serdar Çam, Türkiye'nin az gelişmiş ülkelerde etkili olacağını söyledi.

ANADOLU AJANSI / 13 Ocak 2013 / Söyleşi: Ali Öztürk

http://www.haberler.com/turkiye-48-ulkeye-bayragini-dikecek-4244367-haberi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Türkiye'nin 2012'de en az gelişmiş ülkelere 279 milyon dolar destek verdiğini belirterek, "Dünya üzerinden en az gelişmiş toplam 48 ülkeden 30'una ulaştık. Önümüzdeki yıl bu ülkelerin hepsine ulaşarak, devletimizin bayrağını dikeceğiz. 'Biz de buradayız sizin yaranıza merhem olmak üzere küçük de olsa katkı sağlamak üzere buradayız' şeklinde bir mesajla çeşitli alanlarda proje geliştireceğiz" dedi.

Çam, TİKA'nın 2012 çalışmalarını ve 2013 hedeflerini AA'ya değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de "en az gelişmiş ülkelere" yönelik Türkiye'nin proje karşılığı yılda 200 milyon dolar destek vereceği vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bu desteği geçen yıldan itibaren vermeye başladığını belirtti.

Dünyada en alt gelir grubunda olan ve açlıkla mücadele eden ülkelere dönük teknik kapasitenin artırılmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çam, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl en az gelişmiş ülkeler için 279 milyon dolarlık destek verdiğini anlattı. Çam, "Dünya üzerinden en az gelişmiş toplam 48 ülkeden 30'una ulaştık. Önümüzdeki yıl bu ülkelerin hepsine ulaşarak, devletimizin bayrağını dikeceğiz. 'Biz de buradayız sizin yaranıza merhem olmak üzere küçük de olsa katkı sağlamak üzere buradayız' şeklinde bir mesajla çeşitli alanlarda proje geliştireceğiz" diye konuştu.

2013 Hedefleri

2012'de uygulanan birçok projenin ardından 2013'te de yoğun bir iş yükü ile çalışacaklarını kaydeden Çam, şunları kaydetti:

"Gazze'de büyük zorluklara rağmen inşaatı devam eden hastanemiz var. Onun tamamlanmasıyla ilgili süreci takip edeceğiz. Gazze'deki hastane, TİKA'nın en önemli projelerinden biri. Diğer taraftan Sudan'da tamamlamış olduğumuz hastanenin Sudan Sağlık Bakanlığı ve Yeryüzü Doktorları ile ortaklaşa işletilip devredilmesiyle ilgili çalışmaları başlatacağız. Bunun haricinde restorasyon çalışmalarımız yoğun şekilde artacak.

Balkanlarda yeni projelere imza attık. Yeni şantiyeler devreye girdi. Yeni ihaleler başlatacağız. Arnavutluk'ta, Kosova'da, Makedonya'da ve Bosna Hersek'te yoğun şekilde bu çalışmalarımız devam edecek. Yine sağlık çalışmalarımız, sağlık eğitimiyle alakalı sağlık ekipmanlarının teminiyle alakalı çeşitli projelerimiz var."

Suriye Vurgusu

Önümüzdeki dönemde Suriye'de akan kanın durmasının ardından bölgede birçok proje başlatmayı hedeflediklerini ifade eden Çam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her ne kadar oradaki ofisimizi güvenlik nedeniyle şu anda kapatmış bulunsak da hızlı bir şekilde tekrar harekete geçirip yarım bırakmış olduğumuz projeleri ve ek projeleri yapacağımızı pek ala bilmekteyiz. Ortadoğu'da ilk adımları Libya'da atarak Bingazi'de çalışmalara başladık. Devrimden sonra Trablus'a geçerek ofisimizi açtık. Ondan sonra Tunus, Yemen ve Mısır diyerek hızlı bir şekilde ofislerimizi açtık ve proje faaliyetlerimizi başlattık. Aynı şekilde 60 yılın en kurak ve sıkıntılı sürecini yaşayan Somali ile ilgili süreci başlattık ve Somali'deki ofisimizi açtık. Beraberinde Kenya'da ofis açtık ve adım adım diğer çalışmalarımızı yapıyoruz. Afrika açılımı süreci 2005 yılında TİKA'nın da Etiyopya'da açmış olduğu ofisle hızlı bir şekilde başladı ve bütün yoğunluğuyla devam ediyor. 2013'te bütün bu ofislerdeki çalışmalarımızı hız kazanacak."