YENİ BİR NATO VE KAVİMLER GÖÇÜ DÖNEMİ Mİ? 24.08.2021

Soğuk savaş eskiden Baltık, Karayip, Panama, Karadeniz, Bering Körfezi’nde cereyan ederken; artık Pasifik/Hint Okyanusu, Maccau, Hürmüz ve Akdeniz’de, tüm ipek yollarında, hatta tüm dünyada başlamıştı bile…Tabi Türkiye de eski Türkiye değildi; diğerleri gibi akıllanmıştı artık!

Afganistan - NATO
 
ABD, 50 bin Afganlı kadrosuna Avrupa/Ortadoğu’da yer aramaya devam ederken; Avrupa’nın esas telaşı ise, Asya ve Afrika’dan yaşlı kıtaya doğru akacak ve milyonlarla ifade edilecek yeni göç dalgaları… Hal böyle olunca görünen o ki, Avrupa’da “Kavimler Göçü”nü aratmayacak bir demografik değişimin hızlanması kaçınılmaz olacak ve azalan nüfusu, artan göçmeniyle yepyeni bir Avrupa’ya “merhaba” diyeceğiz.
 
Avrupa'da Yeni Dönem
 
Afganistan’daki ABD merkezli NATO’nun ricati; Avrupa’da yeni bir dönemin habercisi olabilir. Gidişat, yabancı düşmanlığının artacağı, marjinal/faşist siyasi yapıların yeni fırsatlar yakalayacağı, şiddet olaylarının daha da yükselişe geçeceği bir sürece evrilebilir. Bu bakımdan “akl-ı selim” muhafazası her zamankinden önemlidir!.
 
Yine böyle bir dönemde; dostumuz Avrupa, zaman zaman unuttuğu müttefiği Türkiye’yi birden bire ne kadar da çok sevdiğini hatırlayabilir(!)
“Gelin birlikte, eşgüdüm/işbirliği/dayanışma ortamları kuralım” benzeri teklifler çoğalabilir. Batı medyasında Türkiye aleyhinde çıkan haberler bile bıçak gibi kesilebilir. Kim bilir?
 
 
SSCB dağıldığında adeta rakipsiz kalan NATO’nun yeni bir düşmana ihtiyacı vardı. O sorun da 11 Eylül ile birlikte yepyeni bir düşman üretilerek çözüldü. Doğu’da birden bire mükemmel aksanlı İngilizceleri ile turuncu kıyafetlerdeki kafaları kesen, Batı merkezlerinde yetiştiği apaçık belli olan pek çok terörist grubu peyda oldu. Kıtalara yayılan geniş bir coğrafyada nasıl olduysa DEAŞ diye bir grup türemişti (!) İnsanları yakan, acımasız katliamlar yapan bir terör örgütü; zorlama bir şekilde, suni olarak yerleştirilmiş “İslam” ifadesiyle birlikte anılarak, dünya korkuların içine hapsedilmek istenmişti. Bu da yetmemiş yine El-Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab ve benzerleri ortaya çıkmıştı… Bir de ansızın tüm bu terör gruplarının beslendiği (selefi) coğrafya hidayete(!) ermiş; medeni dünyanın akreditasyonunu almış(!); dinlerarası diyalog(!) süreçlerinin de öncüsü oluvermişti. Tam da her şey tatlıya bağlanmıştı ki birden İran’ın komşusu, diğer bir deyişle yeni rakibi(!) Afganistan çıkıvermişti.
 
Yeni Soğuk Savaş'a Eski İttifaklarla Girmek Mümkün Mü?
 
Anlaşılan 2 ayrı mezhepçi komşunun birbirine düşürülme süreci usulca başlatılmıştı. Eski soğuk savaş günlerine yeniden dönülürken de, NATO’nun artık yeni bir düşmana ihtiyacı yoktu. Eski günlerdeki dayanışmalar olur muydu? Bu ise şüpheliydi!
 
Soğuk savaş eskiden Baltık, Karayip, Panama, Karadeniz, Bering Körfezi’nde cereyan ederken; artık Pasifik/Hint Okyanusu, Maccau, Hürmüz ve Akdeniz’de, tüm ipek yollarında, hatta tüm dünyada başlamıştı bile…Tabi Türkiye de eski Türkiye değildi; diğerleri gibi akıllanmıştı artık!

Dünya her dönem olduğu üzere, yeniliklere ve değişimlere doğru evrilmeye devam edecek.
 




Tweet silsilesine ulaşmak için tıklayabilirsiniz:
https://twitter.com/serdar_cam/status/1430016086901145600?s=20